Kalasta hyvää kesäkeittiössä
24.05.2024
Terävä veitsi, kalapiikki ja riittävän iso leikkuulauta ovat kylmälaitteiden lisäksi kesäkeittiön tärkeimmät varusteet, kun halutaan herkutella kalalla. Lämpimät ilmat ja helteet vaativat huomiota kylmäketjuun ja sen katkeamattomuuteen koko matkalla.
Kesäkausi on aluillaan, ja moni suuntaa kodin lisäksi mökille, veneelle ja asuntovaunuilemaan. Kalasta syntyy helppoa ja nopeaa ruokaa, kunhan välineet ovat kunnossa. Mutta mitä kesäkeittiöstä siis pitäisi löytyä?
– Kun käsitellään kalaa, on kaikkein tärkeintä se, että veitsi on terävä. Se on aivan ykkösjuttu! Moni suosii fileoimisessa pitkää ja kapeaa veistä, mutta se on makuasia. Tärkeintä on, ettei veitsi ole tylsä, korostaa Turun kauppahallissa kalakauppaa pyörittävä Johan Hellsten.
Jotta veitsi pysyy terävänä, sitä ei pidä laittaa tiskikoneeseen tai keittiön vetolaatikkoon pyörimään yhdessä muiden keittiövälineiden kanssa. Hellsten suosittelee, että kalaveitsi tiskataan aina käsin, kuivataan heti ja säilytetään tupessa. Näin se pysyy hyvässä terässä.
Näin käsittelet kalaa helposti
Toinen tärkeä perusasia on riittävän iso leikkuulauta, jonka päällä on helppo työstää kalaa. Kookas ja mielellään myös paksuhko leikkuulauta pysyy hyvin paikoillaan, ja asiaa voi vielä auttaa laittamalla laudan alle kostean keittiöliinan tai kostutettua talouspaperia.
Kalan käsittely helpottuu, jos satsaa vielä muutamaan keittiövälineeseen.
– Kalapiikki on todella hyvä apuväline fileoinnissa. Kun pitää sillä kiinni pyrstöstä ja leikkaa, kala pysyy tukevasti paikallaan. Haarukkaa voi toki käyttää samaan hommaan, mutta sen kanssa on aina vähän niin ja näin, että pysyykö se paikallaan. Mieluummin satsaisin sen kymmenisen euroa kalapiikkiin, se kun on käytännössä ikuinen.
Jos kalastaa itse, Hellsten suosittelee hankkimaan myös suomustusraudan.
– Esimerkiksi ahven, kuha ja siika ovat todella herkullisia, kun ne valmistetaan nahkoineen. Mutta nahkaa ei voi oikein syödä, ellei kalaa ole suomustettu, joten suomustusrauta on sikäli aika ehdoton.
Muista katkeamaton kylmäketju
Aurinkoinen kesäpäivä, pitkä automatka ja kuuma takaluukku ovat mille tahansa ruualle huono yhdistelmä. Lämpiminä päivinä ruuat kannattaakin pakata kylmälaukkuun ja laittaa mukaan muutama kylmäpatruuna. Yksi ratkaisu on myös autoista virran ottavat kylmälaukut, jotka pysyvät viileänä auton akkuvirralla. Näidenkin toimintaa voi tehostaa pakastimessa viilennetyillä kylmäpatruunoilla, jos matka on pitkä.
– Ei kalan kuljettamisen kanssa tarvitse panikoida, mutta kannattaa suunnitella asiat etukäteen, Hellsten sanoo.Hän neuvoo olemaan tarkkana mökin ja veneen jääkaappien kanssa, sillä ne ovat usein melko lämpimiä. Tällöin elintarvikkeet eivät säily kovinkaan hyvin.
Kylmälaitteisiin kannattaa panostaa myös loma-asunnolla. Vanhan huonokuntoisen jääkaapin viilennysteho saattaa olla huono ja se kuluttaa myös sähköä nykyaikaisia kylmälaitteita enemmän. Jääkaapin lämpötilaa kannattaakin seurata hyvällä, sisälle asetettavalla lämpömittarilla.
On myös tärkeää, että kylmäsäilytystilaa on riittävästi. Liian tiukkaan pakatussa jääkaapissa ilma ei pääse kiertämään ja tuotteet eivät pääse viilenemään. Ilmatilaa pitää olla myös kylmälaitteen ulkopuolella, jotta jäähdytyskompressorin tuottama lämpö pääsee tuulettumaan laitteen takaa pois. Kylmälaitetta ei pidä myöskään koskaan sijoittaa niin, että aurinko pääsee siihen paistamaan tai että jokin lämpöä tuottava laite, kuten esimerkiksi uuni ja liesitaso on aivan siinä kiinni.
Monesti ihmiset miettivät kalatiskillä sitä, että milloin kala on pyydetty. Paljon tärkeämpää on kuitenkin se, että missä ja miten sitä säilytetään.
Tärkeintä on kalan säilytys
– Monesti ihmiset miettivät kalatiskillä sitä, että milloin kala on pyydetty. Paljon tärkeämpää on kuitenkin se, että missä ja miten sitä säilytetään. Kaupoissa kalatuotteet säilytetään 0–2 asteen tuntumassa, mutta mökkijääkaapin lämpötila saattaa olla 6–8 astetta. Silloin kalan säilymisaika on enää vuorokauden luokkaa.
Hellsten suositteleekin, että tuore kala kokattaisiin aina ensimmäisenä, vaikkapa jo samana iltana, kun mökille tai veneelle saavutaan. Paremmin säilyvien kalatuotteiden vuoro on sitten myöhemmin.
Suolaa, pippuria ja vähän voita
– Kala ei välttämättä runsaita mausteita kaipaa, joten jos kesäkeittiöstä löytyy suolaa, pippuria ja voita, niillä pärjää melkein tilanteessa kuin tilanteessa, Hellsten nauraa.
Toisaalta, jos mausteita on tarjolla, hän kehottaa kokeilemaan niitä ja leikittelemään eri mauilla. Kun pelkkään suolaan tottunut maustaakin kalan vaikkapa soijalla, seesamiöljyllä ja korianterilla, luvassa on todellinen makujen tykitys.
Klassisia kalan kesäkavereita ovat erilaiset tuoreet yrtit, kuten tilli, ruohosipuli ja basilika. Tillin, kalan ja uusien perunoiden liitto on yksi kesän parhaista.
Hellsten suosittelee kokeilemaan tänä kesänä kalalle timjamia.
– Laita pannuun voita, pari timjaminoksaa ja yksi kuorimaton valkosipulinkynsi, joka on vain painettu kevyesti rikki veitsellä. Kun kuumennat pannua, jo pelkkä tuoksukin on huumaava! Kun paistat pannulla mitä tahansa vaaleaa kalaa niin, että valelet sitä paiston aikana tällä makuvoilla, kalasta tulee järisyttävän hyvää! Valkosipuli ei pala pannulla ja sen maku on hyvin mieto, joten tästä tykkäävät yleensä nekin, jotka eivät ole suuria valkosipulin ystäviä.
Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Pro kala ry
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.
#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee
Valmiina talveen
Tehtävänämme on tarjota asiakkaillemme laadukkaita, kilpailukykyisiä ja luotettavia energia- ja liitännäispalveluja. Pidämme siis sähköt ja lämmöt päällä asiakkaillamme. Omistajallemme tuotamme taloudellista lisäarvoa.