Kaukolämpöverkkoa korjataan talvellakin
14.02.2024
Voiko kaukolämpöverkon korjaustöitä tehdä talvella? Kyllä voi, koska Kuopion Energialla on käytössään sulatusvaunu, joka sulattaa roudan kaivuutöiden tieltä. Se kulkee kätevästi paikasta toiseen omalla kalustolla.
Talvipakkasilla maahan on ilmestynyt sula kohta. Maassa saattaa olla vettä tai paikasta voi nousta höyryä. Kyseessä on kaukolämpöputken vuoto. Ohikulkija etsii Kuopion Energian verkkosivuilta kaukolämmön päivystysnumeron ja soittaa. Tilanne tutkitaan ja paikalle lähetetään sulatusvaunu Heater.
Sulatusvaunu kulkee kätevästi auton perässä. Sen avulla sulatetaan routa, jotta maata voidaan kaivaa ja kaukolämpöputki korjata.
Käyttöinsinööri Mika Penttinen kertoo, että sulatusvaunu on helpottanut talviaikaisilla työmailla toimimista huomattavasti. |
– Aluksi sulatettavalle alueelle levitetään letkut 20–30 cm välein, ja päälle asetetaan eristematot. Eristemattojen tarkoituksena on eristää lämpö tehokkaasti maahan. Lämmintä jäätymätöntä nestettä kierrätetään letkuissa, jotka sulattavat routaa. Lämmityksestä huolehtii laitteiston yhteydessä oleva polttonestekäyttöinen poltin, kertoo Kuopion Energian käyttöinsinööri Mika Penttinen.
– Roudan sulattaminen on tärkeää, koska kaivuukohdissa kulkee myös kaapeleita. Ilman sulattamista kaapelit menisivät kaivaessa poikki, lisäävät sulatustöitä tehneet kaukolämpöasentajat Antti Koponen ja Jesse Heikkinen.
He muistuttavat myös, että vuotokohdat eivät ole sulatusvaunun käytön ainoa syy. Jos uusia kiinteistöjä liittyy kaukolämpöverkkoon talven aikana, kaivuutöihin tarvitaan sulatusvaunua.
Parikymmentä sulatusta vuodessa
Ennen kaukolämpöverkon korjauksia päästiin tekemään talvella kaasulla lämpiävien teräskupujen avulla. Ne tuotiin paikalle kuorma-autolla ja pitkän putken korjaukseen tarvittavan alueen lämmittämiseen tarvittiin useita kupuja peräkkäin.
Heater-sulatusvaunu on ollut Kuopion Energialla käytössä noin seitsemän vuotta. Tekniikan ehdottomia etuja ovat helppo liikuteltavuus auton perässä ja se, että laitteessa on oma aggregaatti. Se tuottaa tarvittavan sähkön, jolloin sulatusta voi tehdä missä vain, vaikka sähköä ei olisi saatavilla.
– Vielä ei ole tullut vastaan sellaista paikkaa, jota ei olisi saatu sulatettua, Heikkinen sanoo.
Lisäksi Heaterin etuna on se, että sulatettava alue voi olla minkämallinen tahansa. Sulatettava alue riippuu kohteesta. Tarvittaessa letkut riittävät kapealle kaistaleelle 70 metrin pituudelta. Se on sopiva esimerkiksi uuden talon lämmönjakokeskuksesta kohti olemassa olevaa kaukolämpöverkostoa.
Alueen lämmittäminen sulatusvaunun tuottamalla lämmöllä kestää noin 1–3 vuorokautta. Heater on ollut ahkerassa käytössä vuosien varrella.
– Viime talvenakin sulatuksia oli joka viikko, yhteensä ehkä parikymmentä kertaa, kertoo Koponen.
Kuinka kylmässä laitteisto sitten pärjää? Asentajat muistelevat, että kylmimmillään talvisella korjaustyömaalla lämpötila on ollut reilut –20 C°.
– Sulatukset ovat silti menneet aina sujuvasti!
Antti Koponen ja Jesse Heikkinen ovat kaukolämmön asentajia, jotka työskentelevät sulatuksessa tarvittaessa. Heidän täytyy tuntea lämmönjakelun kokonaisuus, häiriötilanteet ja niiden ratkaisut.
Lämpöverkossa katkos – lämmitysvaunu pelastaa
Muina vuodenaikoina sulatusvaunulla on toinen tehtävä turvaamassa kaukolämpöverkon asiakkaiden keskeytyksetöntä lämmönsaantia.
– Sulatusvaunun lämmitysominaisuutta käytetään tilanteissa, joissa verkoston osa joudutaan sulkemaan ja asiakas jäisi ilman lämpöä. Heater-lämmitin tuottaa lämpöä, joka riittää yhdelle kokonaiselle kerrostalolle. Lämpö voidaan jakaa suoraan kiinteistöön tai lämmönjakokaivoon, kertoo Penttinen.
Heater-lämmityksen ansiosta asukas ei huomaa lämmön katkoksia esimerkiksi silloin, kun verkoston osa joudutaan sulkemaan verkostovuodon korjauksen tai muun työn takia. Kun lämmitettäviä kohteita on useita, tarvitaan priorisointia.
– Muun muassa hoitolaitokset ja päiväkodit menevät asuintalojen edelle, Koponen sanoo.
Sekä sulatus- että lämmitystoiminnolla varustetulla Heater-vaunulla on myös nuorempi sisarus, joka hankittiin Kuopion Energialle pari vuotta sitten. Kuten sulatusvaunu, se kulkee auton vetämänä, mutta sen tehtävänä on ainoastaan lämmittää kiinteistöjä tarvittaessa.
Teksti: Aino Soutsalmi
Kuvat: Jape Tiitinen
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.