Kynttilä luo tunnelmaa ja rauhoittaa mieltä

Kynttilä luo tunnelmaa ja rauhoittaa mieltä

12.09.2024

Oletko tuijottanut kynttilän liekkiä ja vaipunut miellyttäviin ajatuksiin? Kynttilä on silloin saanut mielesi rauhoittumaan ja olet hiljentynyt sen luoman tunnelman äärelle.

Vuonna 1963 helsinkiläinen taideopiskelija Kari Toukolehto oli kylmissään kellariasunnossaan. Lisälämmön toiveissa hän alkoi valaa kynttilöitä. Ateneumin kuvataideopiskelijana hän innostui myös värjäämään kynttilöitä kauniin ja hehkuvan läpikuultaviksi.

 

Kuin kauniista sadusta

Hän sai kuvanveistäjäisältään Erkki Toukolehdolta pronssisen kynttilämuotin, jolla sai valettua uudenmallisia kynttilöitä. Karin poika Antti Toukolehto kertoo, että pian Kari oivalsi, että opiskelurahat voi tienata itse valmistetuilla kynttilöillä. Tilaukset alkoivat. Näin sai alkunsa Desico. Myymälä aloitti Ullanlinnassa 1960-luvun alussa. Aluksi valmistettiin vain yhtä ”päivän” väriä kerralla.

Toisen polven kynttilämestarina Antti on luotsannut yritystä vuodesta 1995 lähtien. Vuonna 1998 Desico muutti Fiskarsiin Saukkolasta. Alkuperäiset muotit ovat yhä käytössä. Kaikki tehdään edelleen käsityönä, vain pakkausmateriaalit ovat uudenajan tuotekehittelyä.

– Nykyään yhä useampi ajattelee vastuullisuutta ja rajaa esimerkiksi pois tuotteet, joiden valmistukseen on käytetty palmuöljyä. Nykyään voi valita myös vegaanisen kynttilän.

Antin mukaan 1960-luvulla alkanut pöytäkynttiläbuumi on jatkunut tasaisena ja edelleen kootaan esimerkiksi erivärisiä ja -mittaisia kynttilöitä laakealle vadille tunnelmaa luomaan. Myös kynttilälyhdyt ovat aina suosittuja sisustustrendeissä. Perinteiset ”tontun” tallilyhdytkin pitävät pintansa.

– Meidän mielestämme osa kynttilöiden kauneutta on niiden läpivärjäys, jolloin niihin saa ihan erilaista, läpikuultavaakin hehkua. Kynttilöiden väriskaala muodostuu maailmanlaajuisesta Pantonen sävykartasta, jota eri toimialat voivat hyödyntää erilaisille materiaaleille.  Näitä värejä on kaikkiaan yli 15 000 eri sävyissä.

Hän sanoo, että kynttilät kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä, jolloin niiden väritkin säilyvät parhaiten.

 


Meillä on kokonaan kotimainen tuotanto omassa vanhaan navettaan rakennetussa tehtaassamme Fiskarsissa, kertoo Desicon yrittäjä Antti Toukolehto.

 

Kynttilöitä ja kemian oppeja

– Kelluvat kynttilät ovat todella kauniita ja myös näiden kynttilöiden valmistamisen kurssit ovat suosittuja. Kynttilöihin liittyy myös kemian oppeja ja ne aukeavat usein kursseilla.

Eli miksi kynttilä voi kellua veden pinnalla?

– Ilmiö johtuu siitä, että parafiini, josta nämä kynttilät on valettu, on vettä kevyempää eikä siksi uppoa. Kun kelluva kynttilä sytytetään, sen liekki luo hennon valon, joka heijastuu veden pinnalta. Tämä luo pehmeän ja rauhoittavan tunnelman ympärilleen. Kelluvat kynttilät ovat upeita sisustuksessa ja juhlissa.

Antti sanoo, että laadukkaat kynttilät palavat tasaisesti. Silloin liekki lämmittää ja imee vahaa tasaisesti joka suunnasta. Laadukas, puuvillainen sydänlanka ja puhtaat ainesosat takaavat myös pitkän paloajan. Puhtaat ja myrkyttömät ainesosat aikaansaavat puhtaan palamisen, jolloin sisäilma säilyy terveellisenä.

Entä mikä on sitten vastapainona työlle?

– Harrastan kilpapurjehdusta. Kun narut irtoavat laiturista, samalla irtoavat myös ajatukset töistä ja muista kiireistä.

 

Anna kynttilöiden jämille uusi elämä

Antti Toukolehto sanoo, että kynttilöiden valamista voi kokeilla kotonakin.

– Kynttilöistä jää muutaman sentin pieniä nysiä tai isomman kynttilän sydän katkeaa käyttökelvottomaksi. Kynttilän pätkiä voi kerätä pidemmältäkin aikaväliltä. On erittäin tärkeää muistaa, että vahaa ei saa sulattaa muuten kuin vesihauteessa. Vaha ei saa nousta yli 70 asteiseksi, muutoin se aiheuttaa paloturvallisuusriskin.

Hän painottaa, että valun saa tehdä vain kuumuutta kestävään valumuottiin. Maitotölkki toimii vain valamiseen kätevästi ja samoin esimerkiksi hunajapurkki. Näissä ei kuitenkaan saa polttaa kynttilöitä. Maitotölkki syttyisi palamaan ja hunajapurkki sulaisi. Kynttilän voi valaa myös lasipurkkiin, jos ei sitä tarvitse irrottaa. Kynttilään tarvitaan myös laadukasta sydänlankaa.

Kynttilöiden valmistusta on ensi alkuun turvallista harjoitella ohjatulla kurssilla. Mitään ei kannata tehdä ihan ”mutu-tuntumalla” vaan miettiä kaikessa tekemisessä turvallinen tapa toimia.

– Monissa lasisissa, vaikka sievissäkin purkeissa on liian pieni suuaukko ja tilavuus. Kynttilän massa ei saisi lämmetä liikaa. Näin voi käydä pienessä purkissa. Tästä voi aiheutua allaspalo, jolloin kynttilä kokonaisuudessaan syttyy tuleen.

Sama riski syntyy esimerkiksi useasta liian lähekkäin asetellusta tuikusta.

– Jos lasinen pinta ja liekki ovat kosketuksissa toisiinsa, jännite-ero voi halkaista lasin. Kynttilä pitäisi aina sammuttaa kaksi senttimetriä ennen loppuun palamista.

 

OHJE KYNTTILÄN VALMISTUKSEEN

1. Voitele muotti sisäpuolelta ruokaöljyllä. Silloin saat kynttilän paremmin irti muotista.

2. Tee kertakäyttöisen muotin pohjaan parsinneulalla reikä, pujota sydänlanka pohjan läpi ja tee nurjalle puolelle solmu. Jos valat kynttilän lasiseen tai kuumuutta kestävään keraamiseen muottiin, loppuun palaneen lämpötuikun pohjalla olevan metallilätkän voit irrottaa ja pujottaa sen läpi sydänlangan ja solmia. 

3. Sydänlangan toisen pään voit solmia grillitikkuun tai kynään. Kiristä sitten lanka niin kireälle, että se pysyy suorana, kun tikku tai kynä on muotin reunojen päällä. Näin sydänlanka ei luisu muotin sisälle. Kun massa on jäähtynyt, poista tikku.

4. Sulata käytettävien kynttilöiden jämät vesihauteessa teräskattilassa tai vadissa. Muista varovaisuus kuuman massan kanssa.

5. Sulaneesta massasta voit poimia vanhat sydänlankojen jämät pinseteillä tai siroilla pihdeillä. Niihin jää kovettumaan kuitenkin steariinia eli ei kannata ihan keittiön ykkösvälineitä käyttää.

6. Laita kauhalla sulanutta kynttilämassaa muottiin ja jätä yläreunaan väliä noin kaksi senttiä.

7. Massan kuivuminen kestää noin puoli tuntia. Jos kynttilään jää koloja, niitä voi paikata sulalla massalla. Kynttiläsi saavat kuivua vielä seuraavaan päivään.

 


Kynttilöiden upeat värit tulevat Pantonen värimaailmasta. Laakealla vadilla olevat 70-luvun suosikkiasetelmat ovat nyt erityisen trendikkäitä. 

 

Paloturvallisuus on myös aina hyvä muistaa. Yleinen syttymistapa kynttilän aiheuttamissa paloissa on kynttilän loppuun palamisen tai kaatumisen seurauksena tapahtuva alustan tai ympäröivien materiaalien syttyminen. Palotapauksissa kynttilöitä on jätetty palamaan ilman valvontaa yöksi. Verkkovirralla tai paristoilla toimivat LED-kyntteliköt ovat hyviä esimerkiksi kapeilla, verhojen reunustamilla ikkunalaudoilla, lasten huoneissa tai vaikkapa muistisairasta henkilöä ilahduttamassa.

 

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Taru Kortelainen

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee  

Valmiina talveen

Tehtävänämme on tarjota asiakkaillemme laadukkaita, kilpailukykyisiä ja luotettavia energia- ja liitännäispalveluja. Pidämme siis sähköt ja lämmöt päällä asiakkaillamme. Omistajallemme tuotamme taloudellista lisäarvoa.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #sentuntee #kuopionenergia #turvallisuus #vapaalla #sähkö #viihde-elektroniikka #kolumni #kodinkone #kaukolämpö #resepti #sähköverkko #ilmastonmuutos #työ #laiteuutuudet #verkkopalvelu #lämpö #energiansäästö #sähköinen liikenne #tulevaisuus #hyvinvointi #osaaminen #energiantuotanto #kesämökki #puutarha #valaistus #lämmitys #ympäristö #sähköauto #piha #sähkönsiirto #aurinko #sisustus #sähkönsäästö #aurinkopaneeli #ilmastointi #pääkirjoitus #energiapolitiikka #sähköpula #astettaalemmas #testi #tekoäly #datahub #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähkövero #sähköasennukset #Laskiainen #kilpailut #pääsiäinen #ystävänpäivä #toimitusvarmuus #sahkolasku