Mikä on energiayhteisö ja voisitko sinä perustaa sellaisen?

Mikä on energiayhteisö ja voisitko sinä perustaa sellaisen?

27.09.2023

Kuopion Sähköverkko on tarjonnut vuoden alusta alkaen asiakkailleen mahdollisuutta muodostaa energiayhteisö, jonka ajatuksena on tuottaa itse sähköä oman yhteisön tarpeisiin. Yhteisöön tarvitaan vähintään kaksi osakasta, ja kaikki kohteen asiakkaat mahtuvat halutessaan mukaan.

Energiayhteisön voi perustaa esimerkiksi taloyhtiö. Yhteisön osakkaat käyttävät tuottamansa sähkön yhdessä ja säästävät rahaa, kun kaikkea sähköä ei osteta markkinoilta. Omasta tuotannosta ei tarvitse maksaa myöskään siirtomaksuja tai veroja. Oma sähköntuotanto hoituu tyypillisesti aurinkopaneeleilla.

Kaikkien yhteisön jäsenten pitää kuulua samaan sähköliittymään. Käytännössä samalla tontilla sähköä käyttävät, kuten kerros- ja rivitalojen asukkaat tai liiketilojen käyttäjät, voivat perustaa energiayhteisön. Sen sijaan omakotitalojen kesken ei voi muodostaa energiayhteisöä.

– Esimerkiksi kerrostalossa riittää, että kaksi huoneistoa kuuluu energiayhteisöön. Kaikkien asukkaiden ei siis tarvitse sitoutua. Toisaalta osakkaiden määrällä ei periaatteessa ole ylärajaa ja käyttöpaikkoja voi olla energiayhteisössä vaikka sata, sanoo Kuopion Sähköverkon palvelupäällikkö Ilkka Vaarasuo.

Energiayhteisön perustamisen mahdollistavat Finngridin hallinnoima datahub valtakunnallisesti ja Kuopion Sähköverkko omalla verkkoalueellaan.

– Datahub suorittaa ylijäämäsähkön hyvityslaskennan ja kontrolloi asiaa. Jakeluverkon haltijana me Kuopion Sähköverkolla keräämme tiedot energiayhteisöistä, perustamme ne ja teemme tarvittaessa yhteisön meille ilmoittamia muutoksia. Olemme energiayhteisöjen ainoa kontakti ja meidän velvollisuutemme on esimerkiksi välittää muuttuneet tiedot Finngridille. Energiayhteisö on asiakkaalle maksuton lisäpalvelu, Vaarasuo kertoo.

 

Itse tuotettu sähkö jakoon osakkaiden kesken

Vaarasuo kertoo, että aurinkopaneeleilla pystytään hyvin tuottamaan omaan käyttöön tarvittava sähkö keväästä syksyyn. Päivisin mahdollisesti ylijäävä sähköenergia myydään sähkömarkkinoille. Yhteisöön ei kuitenkaan varastoidu sähköä, jolloin yösähkö ostetaan markkinoilta, samoin kuin suuri osa talvella tarvittavasta sähköstä.

Jo muutama paneeli riittää esimerkiksi kerrostaloasunnon päiväkäytön tarpeisiin. Suurta investointia aurinkopaneeleihin ei siis välttämättä tarvita, varsinkin kun energiayhteisö on yhdessä vastuussa kuluista. Lisäksi tuotannon jakosuhteesta sovitaan energiayhteisössä vapaasti.

– Energiayhteisö mahdollistaa tuotannon jakamisen yhteisön itse määrittämällä tavalla sen osakkaille ja optimoi näin omaa tuotantoaan, selittää Ilkka Vaarasuo. 

Esimerkiksi taloyhtiökokouksessa päätetään tuotetun sähkön jakotavasta ja ylijäämäsähkön jakosuhteesta. Kun kaikki aurinkopaneeleilla itse tuotettu sähkö on ensin jaettu osakkaiden käytettäväksi, energiayhteisö saa hyvitystä mahdollisesta käyttämättä jääneestä sähköstä.

SMA-jakotavalla hyvityksen saa yksi osakas, kun taas SMB:llä hyvitys jaetaan kaikkien kesken. SMA:ssa hyvityksen saava osakas on tyypillisesti taloyhtiö. 

– Molemmat jakotavat onnistuvat, mutta me suosittelemme aina SMA:ta, sillä sitä on helpompi hallita. SMA:ssa riittää, että yhdellä käyttöpaikalla on ylijäämäsähkön osto- ja myyntisopimus kunnossa. SMB:ssä se pitää olla kaikilla osakkailla, Vaarasuo kertoo.

– Jos järjestelmä on mitoitettu oikein, jaettavaa ylijäämää ei juurikaan synny. Silloin SMA on yksinkertaisempi vaihtoehto, hän lisää.

Kaikki energiayhteisön osakkaat tekevät omat sähkösopimuksensa erikseen. Kun sopimukset on hoidettu kuntoon ja energiayhteisö saatu toimimaan, se on hyvin huoleton tapa säästää rahaa ja osallistua puhtaan siirtymän edistämiseen yhteisvoimin.

 

Insinööri ei tarvitse olla

Energiayhteisöjä voi nyt perustaa kaikkialla Suomessa datahubin käyttöönoton myötä. Vaarasuo kertoo, että Kuopion Sähköverkolla opitaan koko ajan uutta energiayhteisöistä ja ensimmäiset on perustettu tänä kesänä. Palvelupäällikkö ennustaa, että suosio tulee kasvamaan, kun ihmiset tulevat tietoiseksi uudesta palvelusta.

– Meidän kaltaisilla kaupunkiverkkoyhtiöillä energiayhteisöjä perustetaan vielä yksittäisiä kappaleita. Taloyhtiötasolla varautuminen sähköautoiluun vie resursseja tällä hetkellä, mutta energiayhteisöt ovat varmasti yleistymään päin. Aurinkoenergian suosio on kuitenkin Suomessa kasvussa.

Kuopion Sähköverkolle energiayhteisöt ovat yksi datahubin mukanaan tuoma uudenlainen palvelu.

– Energiayhteisöistä hyödyn saa nimenomaan asiakas. Olemme mukana mahdollistamassa ja tuemme sitä kautta puhdasta siirtymää, Vaarasuo sanoo.

Hän muistuttaa myös, että energiayhteisön perustaminen ei vaadi insinöörintaitoja. Tärkeintä on yhteinen tahto edistää asiaa. Osaavat ammattilaiset kyllä auttavat järjestelmän suunnittelussa, rakentamisessa sekä yhteisön perustamisessa.

 

Teksti: Aino Soutsalmi

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona #lämmitys  

Tarkasta ilmalämpöpumppu ennen jäähdytyskauden alkua

Ilmalämpöpumpun moitteeton ja energiatehokas toiminta varmistetaan säännöllisillä tarkastuksilla. Tarkastusten ja huoltojen laiminlyönti kostautuu helposti jäähdytyskyvyn ja energiatehokkuuden laskuna, jotka nostavat sähkönkulutusta.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Tutustu energiaremonttien rahoitusmahdollisuuksiin

Lähes kaikissa taloyhtiöissä ja pientaloissa löytyy energiaremontilla saavutettavaa säästöpotentiaalia. Kun energiaremontti kiinnostaa ja sitä ollaan suunnittelemassa, kannattaa tarkastaa myös energiaremonttikustannuksiin tarjolla olevat ra...

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö  

Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen

Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kuopionenergia #sentuntee #turvallisuus #vapaalla #kodinkone #sähkö #viihde-elektroniikka #kolumni #kaukolämpö #sähköverkko #resepti #laiteuutuudet #verkkopalvelu #ilmastonmuutos #työ #lämpö #sähköinen liikenne #hyvinvointi #energiansäästö #lämmitys #tulevaisuus #osaaminen #energiantuotanto #kesämökki #sähkönsiirto #valaistus #puutarha #sähköauto #ympäristö #piha #ilmastointi #sisustus #aurinko #energiapolitiikka #pääkirjoitus #aurinkopaneeli #sähkönsäästö #sähköpula #toimitusvarmuus #astettaalemmas #testi #datahub #Laskiainen #tekoäly #hiilijalanjälki #kinkkutemppu #sähköhammasharja #pääsiäinen #sähkövero #kotivara #kilpailut #sähköpalo #ystävänpäivä #sähköasennukset #sahkolasku