Parvekkeen tai terassin käyttökausi pitenee lämmityksellä

Parvekkeen tai terassin käyttökausi pitenee lämmityksellä

15.09.2023

Parvekkeen tai terassin käyttökausi pitenee panostamalla hyvään lattiaeristykseen, lasitukseen ja säteilylämmitykseen. Riittävän tehokas infrapunalämmitin on toimiva ja energiatehokas ratkaisu, jos parvekkeesta haluaa nauttia viileämmälläkin ilmalla. 

Tuntuuko parvekkeen lattia jo jäätävän kylmältä ja aamukahvin nauttiminen parvekkeella ei ole enää kesäisen mukavaa? Parvekkeen ja lasitetun terassin tuomien lisäneliöiden käyttö alkaa hiipua.

Betonilattia kannattaa eristää ja päälle laittaa vielä kylmyyttä eristävä matto. Kun matto on useammasta palasta, sen huolto on myös helpompaa ja jos se jostain syystä kastuu, on myös kuivattaminen helpompaa.

 

Terassilämmittimen asennustapa ja -paikka riippuu mallista

Ennen terassilämmittimen hankkimista on hyvä selvittää niiden sähkönkulutus sekä lämmitysteho. Lämmittimien sähkönkulutuksissa ja tehoissa saattaa olla isoja eroja. Panostus laatuun kannattaa.

– On tärkeää lukea aina käyttöohjeet ja huomioida näissä määritetyt turvaetäisyydet. Lämmittimiä ei saa myöskään koskaan peittää tai sijoittaa esimerkiksi vaatteita tai parveketekstiilejä liian lähelle. Terassilämmittimiä käytetään vain silloin, kun tilassa oleskellaan. Lämmitin valitaan aina käyttöpaikan ja tarpeen mukaan ja varmistetaan turvavälien toteutuminen omassa kohteessa, muistuttaa K-Raudan tuotepäällikkö Panu Kiukkonen.

Kokonaisuutta suunniteltaessa on huomioitava tilan sähköpisteet ja tarvittaessa tilattava sähköasentajaa asentamaan tarvittavat sähköpistokkeet ja niiden ohjaus. Jo ennen laitteiden hankkimista, on selvitettävä minkä tehoiset lämmittimet tilaan voidaan asentaa. Taloyhtiöissä tarvitaan kaikissa muutostöissä lupa, joka on haettava jo ennen muutostöiden aloittamista.

 


Isommalle terassille soveltuu hyvin esimerkiksi pylväsmallinen terassilämmitin kuten FXA Singular 2000. 

 

Varmista sulakekoot ja mahdolliset muut laitteet

– Kuluttajakäyttöön tarkoitetut lämmittimet ovat pääosin alle 2300-wattisia, jolloin 10 ampeerin sulake vielä riittää, kunhan saman sulakkeen takana ei ole käytössä muita laitteita. 16A sulakkeella sähkökuormaa voi olla maksimissaan 3600 W, laskee Kiukkonen.

Lämmittimien yhteenlasketun tehon lisäksi on huomioitava tilan ja saman sulakkeen takana olevat laitteet. Onko lämmittimien kanssa samaan aikaan käytössä muita, paljon tehoa syöviä laitteita kuten esimerkiksi sähkögrilli, vedenkeitin, kahvinkeitin tai pölynimuri. Paras tapa selvittää asia on tilata kotiin sähkömies tarkastamaan, että lämmittimiä voi käyttää turvallisesti.

Jatkojohtojen käyttöä on vältettävä kaikissa suuritehoisissa laitteissa, myös lämmittimissä, jotka saattavat olla päällä pidempään. Sähköä ei pidä tuoda parvekkeelle tai terassille myöskään jatkojohdolla tai pitkällä kiinteällä sähköjohdolla asunnon sisällä olevasta pistorasiasta. Lämmittimet tarvitsevat oman pistorasiansa, jota pystyy ohjaamaan kytkimellä. Kytkimessä on myös hyvä olla merkkivalo, jotta lämmittimet eivät jää vahingossa päälle, kun tilassa ei oleskella.

 

Sähkölämmitin on helppokäyttöinen

Infrapunalämmittimien säätömahdollisuudet ovat selkeitä sähköisten sisälämmittimen tapaan, vaikka näiden toimintatapa eroaakin toisistaan. Oikein asennettuina niiden käyttö on helppoa. Infrapunalämmittimillä ei lämmitetä koko tilaa, vaan pintoja ja tilassa olevia ihmisiä.  

– Näitä lämmittimiä saa kattoon, lattialle, seinään tai pöydälle ja lämmön suuntaus on hoidettavissa kätevästi. Langaton kaukosäädin tuo käyttömukavuutta, jos lämmitin on korkealla tai muuten hankalassa paikassa. Tulevaisuudessa lisääntyvät todennäköisesti mallit, joita voi ohjata mobiilisovelluksen avulla.

– Markkinoilla on myös pieniä ja matalia lämmittimiä, jotka voi laittaa pöydälle tai lattialle. Näiden mallien lämmityssäde on 180 astetta. Parvekkeen tai terassin nurkkaan voi harkita myös jalallista mallia. Tällainen lämmitin ei tarvitse kiinteää asennusta ja lämmittimen sijaintipaikkaa voi vaihtaa kätevästi turvallisuus huomioiden.

 


Terassilämmittimien hintahaarukka on muutamista kympeistä 700 euroon. Yleisin hintahaarukka tuotteille on 100–300 euroa, jolla saa ostettua monipuolisesti eri malleja. Terassilämmittimet tuovat huomattavaa mukavuutta viileillä ja kylmillä keleillä parvekkeilla oleskeluun. Mikäli parveke ei ole lasitettu, terassilämmitin on säilytettävä kuivassa tilassa, kun sitä ei käytetä, jotta se ei altistu lumelle ja vedelle.

 

Hinnat ja käyttökustannukset vaihtelevat

Hinta kertoo yleensä myös laadusta ja hintavammissa laitteissa käytetään tehokkaampaa ja laadukkaampaa tekniikkaa. Edullisemmissa lämmittimissä on usein enemmän sähköä kuluttava hiilikuituvastus.

Lämmittimen teho ja käyttöaika vaikuttavat suoraan käyttökustannuksiin. Lämmittimiä ei kannata milloinkaan pitää turhaan päällä, vaan vain tilassa oleskellessa. On hyvä keskustella ammattilaisten kanssa mitoituksesta ja lämmittimien suuntaamisesta vain siihen kohtaan, jossa oleskellaan.

 

Sijoita lämmitin esteettömästi – huomioi perheen lapset ja lemmikit

Terassi- ja parvekelämmittimistä löytyy tietoa valmistajien verkkosivuilta. Laitteen hankintaan ja paloturvallisuuteen kannattaa perehtyä huolella ja selvittää myös esimerkiksi parvekkeen kuutiotilavuus ennen lämmittimen hankintaa.

Lämmittimet on sijoitettava esteettömästi eli ne eivät saa haitata kulkemista, vaikka paikka olisi ehkä muuten parhain lämmityksen kannalta. On myös huomioitava, että katosta roikkuva lämmitin ei ole liian matalalla. Jos käytetään lattialle tai pöydälle sijoitettavia lämmittimiä, on katsottava, etteivät lapset tai kotieläimet joudu vaaraan niitä käytettäessä.

Teksti: Liisa Kortelainen
Kuvat: Kesko

 


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #valaistus #hyvinvointi #vapaalla #sähkönsäästö #sähkö #piha #testi #sisustus #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #kolumni #tulevaisuus #työ #hiilijalanjälki #sähköasennukset #sähkögrilli #sähköpalo #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sahkolasku