Sähkölaskuun voi vaikuttaa

Sähkölaskuun voi vaikuttaa

11.10.2021

Vain neljännes kuluttajista on tietoisia sähköyhtiöiden tarjoamista kulutuksen seurantapalveluista. Näihin verkosta löytyviin palveluihin kannattaa tutustua, vaikka nyt Energiansäästöviikon aikana. Niistä löytyvät tiedot ovat pohja omaan sähkölaskuun vaikuttamiseen. 

Tuoreen kyselyn mukaan vain reilu neljännes, 28 prosenttia kuluttajista on tietoisia verkkopalveluyhtiöiden tarjoamasta, oman kulutuksen seurannan mahdollistavista palvelusta. 

Kulutuksen seurantapalvelun käyttäjiksi ilmoittautui 17 prosenttia vastaajista. Palvelun käyttäjistä yhdeksän kymmenestä ilmoitti olevansa tyytyväisiä käyttämäänsä palveluun.

– Kyselyssä ilahdutti erityisesti se, että kulutuksen seurantapalvelut olivat huomatuin, käytetyin ja arvostetuin uusi palvelu, joita kuluttajille on tarjolla, toteaa Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Riina Heinimäki.

– Omaan kulutukseen voi todella vaikuttaa, kun seuraa ja tiedostaa, mihin aikaan sähköä kuluu eniten. Kulutuksen vähentäminen näkyy suoraan sähkölaskussa, Heinimäki jatkaa.

 

Oma kulutus seurattavissa jopa tuntitasolla

Kaikki verkkopalveluyhtiöt tarjoavat kulutuksen seurantapalvelun. Myös useimmat sähkönmyyjät tarjoavat palveluita, joiden avulla omaan kulutukseensa voi vaikuttaa. Seurantapalvelujen hyödyntämiseen saa vinkkejä Motivan ylläpitämällä Wattimaisteri-sivustolla.

Sähkösopimuksen haltija pääsee tarkastelemaan kulutustaan jopa tuntitasolla kirjautumalla oman energiayhtiön online-palveluun yhtiön verkkosivuilta tai mobiilisovelluksesta.

– Yhtiöiltä saa apua, kun osaa pyytää, toteaa Energiateollisuus ry:n asiantuntija Sirpa Leino. – Järjestönä ja alana olemme sitoutuneet edistämään energiatehokkuuden parantamista. Asiakkaille löytyy hyviä palveluja, joilla voi tehostaa omaa energiankäyttöä, meidän täytyy vain itsekin opetella kertomaan niistä paremmin, Leino jatkaa. 

 

Kuluttajilla erilaisia sähkösopimuksia

Useimpien kuluttajien sähkösopimus on joko kiinteähintainen, määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa hintaa tarkastetaan harvakseltaan, esimerkiksi neljännesvuosittain ja määräaikaisessa sopimuksessa hinta on usein koko sopimuskauden sama.

Noin kymmenesosa asiakkaista ostaa sähköä markkinahintaan. Markkinahintaan sähköä ostavilla on mahdollisuus hyödyntää hintavaihteluita, eli painottaa kulutusta halvemman sähkön aikoihin ja välttää vuorokauden kalleimpia tunteja.

Muita kuluttajille tarjolla olevia uusia palveluita ovat energiankäytön neuvonta ja opastus, sähköauton latauspalvelut sekä pientuotantoon ja laitemyyntiin liittyvät palvelut. Niiden tunnettuus oli kyselyn mukaan reilun kymmenen prosentin luokkaa. 

Energiateollisuuden teettämän kyselyn toteutti YouGov Finland. Aineisto on kerätty syyskuun toisella viikolla (N=1000). Kyselyn tulokset löytyvät täältä.

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Scanstockphoto


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #valaistus #hyvinvointi #vapaalla #sähkönsäästö #sähkö #piha #testi #sisustus #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #kolumni #tulevaisuus #työ #hiilijalanjälki #sähköasennukset #sähkögrilli #sähköpalo #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sahkolasku