Smoothiella torjut hävikkiä
11.09.2024
Smoothiessa piilee oikea hävikkitaikuri, johon sopivat hyvin muutamankin yön yli levänneet pehmeät ja makeat hedelmät, marjat ja vaikka pinaatti. Smoothien ravintoarvojen painopisteet ovat helposti muunneltavissa.
Tarvitsetko puhtia aamuihin, energiaa iltapäivään tai virkistävää muuten vaan? Smoothie valmistuu hetkessä blenderissä tai sauvasekoittimella ja on edullista ja maistuvaa. Smoothieen voi yhdistää kaikki mahdolliset hyvät asiat. Näin kertoo ruokabloggaaja Hannele Hyvärinen.
Hän on suositun Kokit ja potit -ruokablogin kirjoittaja ja kuvaaja. Reseptiikka ja kotikokkaus ovat hänelle tärkeitä. Työpaletti on hänellä laajempikin, sillä Hyvärinen on toiminut jo yli 20 vuotta myös lasten puheterapeuttina.
– On virkistävää, että voi tehdä hyvin erilaisia töitä.
Energiatankkaus kiireen keskellä
Hannele Hyvärinen sanoo, että smoothie on varsinainen ravinnon pikkujättiläinen ja sopii aamusta iltaan.
– Smoothien raaka-aineet kannattaa valita toki omien mieltymyksien mukaan, mutta joillakin raaka-aineilla voi olla myös terveydelle huomattava merkitys.
– Smoothieen valitsen ensin päämaun. Se voi olla esimerkiksi mustikkaa tai muuta kauden satoa. Seuraavaksi valitsen nesteen, joka voi olla vettä, mehua, maitoa, kauramaitoa, jogurttia tai rahkaa. On tärkeää muistaa myös ravitsemuksen näkökulma eli smoothiessa on hyvä olla sopivasti proteiineja ja kuituja. Myös erilaiset herajauheet ovat etenkin liikkujille hyviä proteiinin lähteitä.
Kaikki raaka-aineet hyötykäyttöön
Myös maitotuotteiden skaala on laaja ja lisäksi vaihtoehtoina ovat esimerkiksi soija- ja kookosmaidot tai voihan näitä yhdistääkin. Kuiduissa voi hyödyntää leseitä, erilaisia puurohiutaleita ja mysliä. Myös erilaisia siemeniä voi lisätä hyvin joukkoon ja syötäväksi koristeeksi.
– Avokado ja banaani tuovat makuun mukavasti pehmeyttä ja "kermaisuutta". Smoothien makua ja väriä on helppo muunnella erilaisten hedelmien ja marjojen yhdistelmillä.
– Rasvoja smoothieen saa pähkinöistä ja siemenistä ja vaikka pellavansiemenrouheesta.
– Smoothie on myös oiva "piilopaikka" raaka-aineille, joita ei ehkä muuten tulisi niinkään käytettyä. Vihersmoothiessa voi olla kurkkua, pinaattia, yrttejä, porkkanaa.
– Mustikka-inkiväärijuoma valmistuu blenderissä minuuteissa. Jos hyödyntää pakastimen antia, juomaan saa valmiiksi jo piristävän kylmyyden. Mustikkasmoothieen voi lisätä myös kardemummaa, jolloin maku on vastustamattoman mustikkapiirakkamainen. Ehkä lasten tuleva suosikki?
Inkivääri ja minttu antavat Hyvärisen mukaan myös kivan säväyksen ja smoothiesta on hyvä muistaa, että se toimii todellisena hävikkisekoituksena.
– Ylikypsät banaanit voi pilkkoa valmiiksi ja annostella myös pakastimeen, samoin kuin muitakin "tarvikkeita" smoothieen. Kaupasta saa toki valmiitakin hedelmäkuutioita ja marjoja.
– Näitäkään ei tarvitse käyttää kerralla.
Smoothie säilyy jääkaapissa pari-kolme päivää ja jos edessä on kiireinen aamu, kannattaa maistuva juoma tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana jääkaappiin.
Makeutta maun mukaan
Smoothieta voi tehdä myös kuumana versiona. Sitruunan ja veden kanssa sopii hunaja tai agavesiirappi. Pieni haudutus saa sitruunan ja inkiväärin aromit parhaiten esille.
Smoothien voi nauttia myös kulhosta ”smoothie bowlina”. Koristeeksi voi laittaa minttua, hedelmärenkaita, syötäviä kukkia tai vihersmoothieen näyttäviä ja maistuvia herneenversoja.
Hanki blenderi oman käyttötarpeen mukaan
Murskaatko pähkinöitä, jäätä tai haluatko vain nopeasti ”surauttaa” pehmeistä raaka-aineista smoothien? Blendereiden hintahaarukka vaihtelee muutamasta kympistä aina satoihin euroihin, ylikin. Silloin kyseessä on esimerkiksi niin sanottu hifi-blender, jolla voi lämmittää vaikka sosekeiton soseutuksen ohella. Yksittäisen smoothieannoksen valmistukseen kätevä sportti-blenderi sisältää sekoitusastian, jonka saa kätevästi mukaan. Usein mukana tulee myös vaihtoastia.
Blenderien tehoissa on eroja pienimmistä 300 watin laitteista suuriin ja supertehokkaisiin 1 600 watin tehosekoittimiin. Terien nopeus on tärkeä ratkaiseva sekoittamisen laadun kannalta. Kierrosluvuilla ilmoitetaan nopeudesta (RPM). Hyvän tehosekoittimen tulisi olla 1 600 W ja 20 000 RPM.
Suurimmissa blendereissä on yli kahden litran kannu. Yhtenä ajatuksena on, että kannu on kaksi kertaa suurempi kuin valmistettava määrä desilitroina. Lasiseen kannuun ei jää niin helposti hajuja kuin muoviseen astiaan. Muovinen on taas kevyempi ja ei rikkoudu niin helposti. On myös hyvä selvittää miten kannu kestää kuumuutta.
Myös sauvasekoitin on kätevä kodin pieni sähkölaite vaikka blenderin ohella hankittavaksi esimerkiksi vaahdottamiseen ja pehmeiden raaka-aineiden soseutukseen.
MUSTIKKASMOOTHIE
2 annosta
5 dl mustikoita
2 dl maustamatonta jogurttia (esimerkiksi soijapohjainen jogurtti)
1–2 dl kauramaitoa
3 rkl vehnä- tai kauraleseitä
1–2 tl tuoretta inkivääriä raastettuna TAI kardemummaa
½ dl proteiinijauhetta (voi jättää pois)
Tarpeen mukaan makeutusta (esimerkiksi hunajaa tai vaahterasiirappia)
Laita kaikki ainesosat blenderiin tai sauvasekoittimelle sopivaan kulhoon. Mustikat voivat olla tuoreita tai jäisiä, myös sulatetut marjat käyvät smoothieen.
Aja smoothie tasaiseksi. Mausta ja säädä tarvittaessa makeutta.
Kaada laseihin ja tarjoa joko heti tai laita jääkaappiin odottamaan.
Resepti: Valio
Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Rodeo ja Hannele Hyvärisen arkisto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!
#energiatehokkuus #energiavinkki #ilmastointi #kotona
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointi
Panostus energiatehokkuuteen on tuottava investointiIlmastointi ei kiinteistöissä ole useinkaan ajan tasalla. Suomalaisista kiinteistöistä yli 70 prosentissa on käytössä vanhentunut ilmanvaihtojärjestelmä. Vanhentunut laitekanta kuluttaa en...
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Kestävämpi joulu
Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.
#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona
Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön
Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.