Varaudu poikkeustilanteisiin kotivaralla

Varaudu poikkeustilanteisiin kotivaralla

20.10.2022

Pärjäisittekö kotona kolme vuorokautta niillä tarvikkeilla, joita teillä on? Varautuminen on noussut vahvasti keskusteluihin nykyisen maailmanpoliittisen tilanteen vuoksi. Mahdollinen sähköpula on yksi syy varautua, mutta syitä on muitakin.

Erilaiset häiriötilanteet voivat viedä meidät tilanteisiin, jossa sähköt on poikki, vedenjakelu on katkennut tai vesi on saastunutta, wc ei vedä, verkkoyhteydet, valot, lämmitys ja maksukortit eivät toimi tai julkinen liikenne ei kulje eikä autoa pysty tankkaamaan. Myös lääkkeiden ja ruuan saanti saattaa hankaloitua ja osa tuotteista loppua niin kaupoista kuin apteekeista. Samalla myös ruuan valmistaminen hankaloituu, pakastimet sulavat ja jääkaapit lämpenevät.

Varautumiseen on tänä vuonna panostettu aikaisempaa enemmän. Jo huhtikuussa Suomen Pelastusalan keskusjärjestön tilaaman kansalaiskyselyn mukaan lähes miljoona suomalaista oli hankkinut kevään aikana enemmän elintarvikkeita ja varannut vettä pulloihin tai muihin astioihin. Lisäksi puoli miljoonaa suomalaista oli käynyt ostamassa tasku- tai otsalampun sekä täydentänyt lääkevarastojaan.

Jos et ole vielä tehnyt mitään, kannattaa tarkastaa perusasiat ja katsoa, että omassa kodissa selviää häiriötilanteista sekä 72 tuntia ilman tavaroiden hankintamahdollisuutta. Mihin sitten pitäisi kiinnittää huomiota?

 

Elintarvikekotivara auttaa häiriöiden yli

72 tunnin kotivarasuositus perustuu viranomaisten arvioon, joka voi kulua esimerkiksi suuren sähkökatkon korjaamiseen. Tämä aika jokaisen pitäisi selvitä esimerkiksi ilman kauppapalveluja.

Tarkasta, että kotoa löytyy kaikille perheenjäsenille ruokaa, vettä ja lääkkeitä vähintään 72 tunniksi. Huomio myös lemmikkieläimet. Kerää kotivaraan elintarvikkeita, joita käytät muutoinkin säännöllisesti. Näin elintarvikkeet eivät pääse pahenemaan, mutta muista hankkia uutta käytettyjen tilalle. Ole muutoinkin tarkkana, ettei kotivarassa ole pilaantuneita elintarvikkeita.

Kun valitset kotivaran ruokia, suosi pitkään säilyviä ja nopeasti valmistettavia ruokia, joiden valmistamiseen tarvitaan vähän vettä tai joita voidaan syödä kypsentämättä tai lämmittämättä.

Muistathan myös, etteivät kylmälaitteet toimi sähkökatkojen aikana. Pakastimet saattavat sulaa ja jääkaapit lämmetä. Vältä pakastimen oven avaamista sähkökatkon aikana, tarkasta pakasteet vasta kun sähkökatko on ohi.

 

Vesi on tärkeää kotivarassa

Jokainen tarvitsee noin kaksi litraa puhdasta juomavettä päivittäin. Siksi kannattaa varata kotiin iso, korkillinen vesiastia, jonka veden vaihtaa säännöllisesti. Vettä kuluu myös peseytymiseen ja ruuan valmistamiseen.

Kotona on hyvä olla myös isompi kanisteri tai kannellisia ämpäreitä veden noutamiseen ja säilyttämiseen erikoistilanteiden varalle. On hyvä myös muistaa, että vesivessan voi vetää vain kerran vesikatkon alettua. Pönttöön voi häiriötilanteissa laittaa muovipussin tarpeiden keräämistä varten.

 

Taskulamppu, paristoja ja kynttilöitä

Jokaisessa kodissa on oltava myös toimiva tasku- tai otsalamppu sekä niihin paristoja. Kotona on hyvä olla myös kynttilöitä ja tulitikkuja.

Myös patteritoiminen radio on hyvä sisällyttää kodin varusteisiin. Kannattaa pitää myös pari virtalähdettä aina ladattuna, jotta saa tarvittaessa lisävirtaa esimerkiksi matkapuhelimelle.

Kotivaraan kuuluu lisäksi käteinen raha, joilla voi maksaa ostoksia, jos maksujärjestelmät eivät toimi. Myös hygieniatarvikkeet ja muut välttämättömyystarvikkeet ovat välttämättömiä.

 

Muut lämmönlähteet

Jos sinulla on talossa toimiva tulisija, se on hyvä keino lämmittää asuntoa. Kaasulaitteet ja kaasupullot eivät ole turvallisia asuintiloissa. Jos joudut tilanteeseen, jossa kaasulaitteiden käyttö on tarpeen, muista varmistaa huoneiston riittävä hapen saanti. Monet lämmittimet syövät happea ja saattavat aiheuttaa vaaratilanteen, jos korvaavaa happea ei saada asuntoon.

Jos kodin lämpötila laskee alle 15 asteen, yritä pitää yksi huone lämpimänä. Peitä ikkunat paksuilla verhoilla ja tuo lattialle lisää mattoja tai peitteitä. Siirrä vuoteet tähän tilaan ja nukkukaa kaikki vierekkäin.

Yksi ihminen tuottaa jopa yhtä paljon lämpöä kuin vanhanaikainen 70-wattinen hehkulamppu.

 

Löydät lisää tietoa 72tuntia.fi -sivustolta

 

Teksti: Ari J. Vesa, Adato viestintä
Kuva: Rodeo


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Kestävämpi joulu

Joulu on monelle yltäkylläisyyden, yhdessäolon ja muistamisen juhlaa. Joulunakin on hyvä muistaa ekologisuus sekä kestävyys ja panostaa aineettomiin lahjoihin, välttää turhaa joulukrääsää ja käyttää energiaa järkevästi.

#energiatehokkuus #energiavinkki #kotona  

Joulunaika aiheuttaa monelle piikin sähkönkäyttöön

Joulun valot, perinteisten ruokien valmistaminen ja muut jouluperinteet kuten joulusauna saavat monessa kodissa aikaan piikin sähkön kulutuksessa. Suunnittelemalla ja keskittämällä saa jo säästöjä aikaan.

#kotona #resepti #vapaalla  

Nyt on höyryävien glögien aika

Nyt on kuumien, hurmaavien ja höyryävien glögien aika. Itse valmistettuna glögin voi maustaa rohkeasti. Glögi maistuu myös kylmänä ja sopii esimerkiksi loistavasti jälkiruokiin.

Katso myös nämä aihepiirit!

#kotona #energiatehokkuus #energiavinkki #kodinkone #laiteuutuudet #resepti #turvallisuus #viihde-elektroniikka #energiansäästö #astettaalemmas #lämpö #valaistus #hyvinvointi #vapaalla #sähkönsäästö #sähkö #piha #testi #sisustus #ilmastointi #lämmitys #puutarha #sähköpula #kaukolämpö #aurinko #energiantuotanto #osaaminen #pääsiäinen #aurinkopaneeli #kesämökki #sähköverkko #kolumni #tulevaisuus #työ #hiilijalanjälki #sähköasennukset #sähkögrilli #sähköpalo #kinkkutemppu #ilmastonmuutos #ympäristö #sähkönsiirto #sähköauto #kotivara #verkkopalvelu #moottorilämmitys #sähköhammasharja #sähköinen liikenne #sahkolasku