
Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen
31.03.2025
Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.
Varautuminen ja ennakointi on tärkeää nykyisessä nopeasti vaihtelevien säiden maailmassa.
– Muistettavaa ja tarkistettavaa on paljon. Taloyhtiöitä ja muita kiinteistöjä hoitavilla on asioita, jotka on muistettava hoitaa. Esimerkiksi lämmityksen kesäsulku pitää muistaa sulkea sekä tarkastaa muutenkin lämmityksen toimivuus. Rankkasateiden ja tulvien yleistyessä yksi tärkeä yksityiskohta on toimivat pohjavesipumput, joiden kuntoa ja toimintaa kannattaa pitää silmällä, muistuttaa Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen yhtiön tiedotteessa.
– Myös nuohouksen voi tilata jo alkukesään ja varmistaa, että muutoinkin kaikki on ajoissa valmiina seuraavaa lämmityskautta varten.
Kesä on myös hyvää aikaa toteuttaa energiatehokkuutta parantavia toimia ja ottaa lämmityksen säästöpotentiaali käyttöön. Näin lämmityskulut saadaan pidettyä kurissa ja jopa alennettua niitä.
Muista kattojen ja ilmanvaihdon tarkastukset
Kevään huoltotöihin kuuluvat ehdottomasti myös katon kunnon tarkistus ja läpivientien tiiveyden tarkistukset. Muuttuvat sääolot pistävät kiinteistöt koville ja kosteuden pitäminen poissa talon rakenteista on tärkeää.
– Vedenohjauksen toimivuus pitää varmistaa. Tarvittaessa puhdistetaan rännit ja syöksytorvet sekä suurien kiinteistöjen kattokaivot. Sulamisvesien ohjaus ja salaoja- ja sadevesiviemäreiden toimivuus on syytä tarkistaa säännöllisesti ja kevät on yksi tärkeistä tarkastusajankohdista. Sulanapitokaapelit sammutetaan, kun lämpötila alkaa pysyä plussan puolella, muistuttaa Virtanen.
Muistettavien asioiden listalla ovat myös ilmanvaihtolaitteiden ja venttiileiden suodattimien tarkistukset sekä ilmanvaihdon kesäasetukset ja asetusarvojen säädöt. Ilmanvaihdon suodattimet on hyvä puhdistaa tai vaihtaa ainakin pari kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä.
Ilmanvaihdon tarkastus ja säätö ei rajoitu kevät- ja syksyaikaan. Varsinkin teollisuus- ja toimistorakennuksissa on muistettava optimoida loma-aikojen ilmanvaihto.
Kesän helteisiin varaudutaan ajoissa
Jos taloyhtiössä tai kiinteistössä on koneellinen viilennys, on nyt aika testata jäähdytyslaitteiden toiminta. Samalla kannattaa tarkastaa järjestelmän oletusarvot. Jos ongelmia toiminnassa havaitaan, on vielä aikaa kunnostaa ja huoltaa järjestelmä kuntoon ennen kesähelteitä.
Suuremmissa kohteissa tarkistetaan lauhduttimen puhtaus ja jäähdytysnesteiden pitoisuus. Määräaikaishuoltojen ajankohdat palautetaan mieleen ja huolehditaan niiden tekemisestä. Jos kohteessa ei ole vielä hoito- ja huoltokirjaa, on sellainen syytä ottaa käyttöön, jotta pystytään varmistamaan, että huolto- ja hoitotoimet ovat aina tehty ajallaan.
On myös hyvä varmistaa jäähdytyslaitteiden ja ilmalämpöpumppujen kondenssivesien poiston toimivuus. Poistoputki voi tukkiutua syksyn ja talven aikana ja tuoda jopa riskin rakenteiden kostumisesta, jos vedet valuvat talon rakenteisiin.
– On keskeistä varmistaa, ettei samaan aikaan ole päällekkäistä lämmitystä ja jäähdytystä. Liiallista jäähdytystä pitää niin ikään välttää ja jäähdyttää vain tilat, joissa jäähdytys on oikeasti tarpeen, lisää Virtanen.
Tyhjien tilojen jäähdytysasetukset säädetään sopiviksi ja sälekaihtimet suljetaan, jos ne ovat auki. Myös passiivinen jäähdytys voi tuoda helpotusta helteisiin. Passiivisen jäähdytyksen keinoja ovat sälekaihtimien lisäksi erilaiset verhot, markiisit ja kasviston tuoma varjostus sekä ilmastoinnin ja tuuletuksen keskittäminen viileämpään yöaikaan.
Lähde: Motiva Oy ja Talotekniikan viestintäfoorumi
Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Scanstockphoto
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #lämpö
Kesäkaudella varaudutaan seuraavaan lämmityskauteen
Lämmityskausi alkaa olla lopuillaan. Nyt on oikea aika kartoittaa lämmitysjärjestelmän korjaus- ja parannustarpeet. Huoltotyöt kannattaa varata kesäkaudelle ja hoitaa lämmitysjärjestelmä valmiiksi seuraavaa lämmityskautta varten.

#energiantuotanto #kaukolämpö #toimitusvarmuus
Suomalaisen sähkön- ja lämmöntuotannon päästöt laskivat
Sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat edelleen viime vuonna. Puhtaan sähkön osuus kaikesta tuotetusta sähköstä oli 95 prosenttia. Myös Suomen suosituimman lämmitysmuodon, kaukolämmön päästöt laskivat.

#energiatehokkuus #kotona #lämmitys #turvallisuus
Nuohouksen laiminlyöminen voi johtaa rakennuspaloon
Tulisijan käytössä on omat sääntönsä. Piiput ja hormit on nuohottava säännöllisesti ja samalla tarkastetaan niiden kunto. Kun takkaa lämmitetään, on tärkeää huomioida paloturvallisuuteen liittyvät asiat. Jos nuohooja ei ole käynyt aikoihin,...