
Muna vai kana?
22.11.2023
Vetytalouden tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä aloilla, joilla muiden keinojen käyttö on haasteellista, kuten teräs- ja kemianteollisuudessa, lento- ja meriliikenteessä sekä raskaassa tieliikenteessä. Vetytaloudesta odotetaan ratkaisua ilmastoneutraaliin energiahuoltoon.
Vetytaloudessa vetyä käytetään päästöttömän energian, käytännössä sähkön, varastointiin. Tuuli- tai aurinkosähköllä voidaan tuottaa vetyä silloin, kun sähköä on runsaasti tarjolla. Pimeinä ja tuulettomina aikoina vety voidaan muuntaa taas sähköksi. Vedystä voidaan myös jatkojalostaa hiilivetyjä yhdistämällä sitä hiilidioksidin sisältämän hiilen kanssa ja korvata näin öljyä. Eräissä teollisuuden prosesseissa vedyllä voidaan korvata hiili.
EU:lla on kunnianhimoinen vetystrategia, jossa on asetettu konkreettisia vaatimuksia. Jo vuoteen 2030 mennessä EU pyrkii asentamaan vähintään 40 gigawattia uusiutuvan vedyn valmistuskapasiteettia ja rakentamaan 6 000 kilometriä vetyputkistoja.
Myös Suomella on kovat tavoitteet vetytalouden kehitykselle. Jo Marinin hallitus linjasi, että Suomella tulee olla edellytykset tuottaa vähintään kymmenen prosenttia EU:n päästöttömästä vedystä vuonna 2030. Orpon hallitus on samoilla linjoilla ja hallitusohjelmasta löytyy useita vetytalousmyönteisiä kirjauksia.
Teknologia sekä vedyn tuottamiseen sähkön avulla että jatkojalostamiseen hiilivedyiksi on jo olemassa. Haasteita silti riittää. Jalostuslaitokset edellyttävät suuria investointeja. Puhtaasti tuotettua sähköä on oltava saatavilla edullisesti ja toimitusvarmasti. Lopputuotteilla on oltava markkinat.
Suomeen on noussut nopeaan tahtiin tuulivoimaloita ja Olkiluodon kolmosyksikkökin on saatu tuotantoon. Aurinkosähkön tuotanto lisääntyy kovalla vauhdilla. Lisääntynyt sähkön tuotanto näkyy myös sähkön pörssihinnassa eivätkä negatiiviset hinnatkaan ole enää uutisen aihe.
Vedyn valmistus- ja jatkojalostussuunnitelmia on Suomessa kymmeniä. Investointipäätöksiä taitaa olla tällä hetkellä yksi. Tuulivoimabuumi ymmärrettävästi hiipuu, kun sähkön kysyntä ei näytäkään lisääntyvän. Aiheuttaako jarruttelu sähkön tuotantoinvestoinneissa epävarmuutta vetyinvestointeihin? Uskovatko vetytalouden investoijat tasaiseen edullisen sähkön saantiin? Entä sähkön tuottajat kysynnän kasvuun? Käsillä on muna vai kana -tilanne, johon liittyy muitakin epävarmuuksia. Suomella on hyvät mahdollisuudet päästä vetytalouden voittajiin. Toivottavasti pattitilanne saadaan pian ratkaistua.
Esa Lindholm
toimitusjohtaja
Kuopion Energia Oy
Kommentit
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #energiantuotanto #kaukolämpö #kuopionenergia #sentuntee
Sähkökattila - Lisää joustoa ja kustannustehokasta kaukolämmön tuotantoa
Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti. Ainakin näin energiantuotannon näkökulmasta katsoen. Sähkön markkinahinnan vaihtelut ovat hurjia. Välillä hinta on satoja euroja megawattitunnilta, kun taas toisinaan jopa negatiivinen, eli kuluttajall...

#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee
Energiamurros ei päästä helpolla
Energiamurros aiheuttaa päänvaivaa paikallisesti, kun kaukolämmön tuotantotavat menevät uusiksi. Tulevaisuuden tuotantotapoja selvitetään Kuopion Energiallakin. Helppoa ei ole valtakunnan tasollakaan. Hallitusohjelman mukaan "Suomen kilpail...

Kerro mielipiteesi Sähköviestistä
Kuopion Energia pyytää Sähköviestin lukijoilta mielipiteitä ja kokemuksia niin painetusta kuin sähköisestä lehdestä.