Yleisimmät kysymykset omakotitalon kaukolämpölaitteista

Yleisimmät kysymykset omakotitalon kaukolämpölaitteista

07.02.2025

Kaukolämpö on suosittu lämmitysmuoto suomalaisissa kodeissa, ja se on tunnettu luotettavuudestaan sekä helppoudestaan. Viime vuosien hinnankorotukset ovat kuitenkin herättäneet omakotiasujissa entistä enemmän kiinnostusta omaan energiankulutukseen ja kaukolämpölaitteisiin. Moni pohtii, miten kaukolämpölaskua voisi pienentää ja mitä laitteiden huollossa kannattaa ottaa huomioon.

Tässä blogissa vastaan yleisimpiin kysymyksiin, joita kaukolämpöasiakkaat esittävät.

Miten kaukolämpö toimii?

Kaukolämpöä voidaan tuottaa monella eri tavalla. Kuopiossa kaukolämpö perustuu siihen, että voimalaitos tuottaa lämpöä, joka siirretään koteihin kuuman veden avulla. Tämä vesi kiertää eristetyissä putkissa ja luovuttaa lämpönsä kiinteistöissä lämmönjakokeskuksen kautta. Kaukolämpövesi ei siis kierrä suoraan kodin pattereissa tai lattialämmityksessä, vaan lämpö siirtyy erillisen lämmönsiirtimen avulla.

Järjestelmä on suljettu ja automatisoitu, mikä tekee siitä huolettoman – kaukolämmön toimitusvarmuus on jopa 99,9 %! Lämmittäminen on kuitenkin välineurheilua, joten muistathan huolehtia laitteesi kunnosta.
 

Kuinka usein kaukolämpölaitteet tulee huoltaa?

Kaukolämpölaitteiden tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta, mutta säännöllisiä tarkastuksia kannattaa tehdä jo ennen sitä.

🔹 Kuukausittain: Tee nopea tarkastus – katso painemittari ja varmista, ettei järjestelmässä ole vuotoja tai poikkeavia ääniä.
🔹 Kuntotarkastus: Tilaa asiantuntijan tarkastus muutaman vuoden välein. Tarkastuksessa käydään läpi lämmönsiirrin, venttiilit ja säätölaitteet. Mikäli huollon tarve löytyy ja huolto pystytään tekemään ajoissa, voi tällä pidentää laitteiston käyttöikää ja estää kalliita vikoja.

Jos tarvitset kuntotarkastuksen, voit ottaa yhteyttä Kuopion Energian asiakaspalveluun numerossa 020 520 04 tai sähköpostilla lampoasiakaspalvelu@kuopionenergia.fi.

 

Mitä tehdä, jos lämpö ei riitä?

Jos kotisi tuntuu viileältä, tarkista nämä ennen kuin soitat huoltomiehelle:


Ovatko huonetermostaatit säädetty oikein?
Tuntuuko lämmityspatteri kylmältä vain ylhäältä vai kokonaan? Patterit toimivat oikein, kun niiden yläosat ovat lämpimät ja alaosat lähes huoneenlämpöiset.

Varmista, tuleeko hanasta lämmintä vettä. Jos vesi on lämmintä, kaukolämpö toimii kuten pitääkin, jolloin vika voi olla termostaateissa tai patterissa on ilmaa.

Usein kyse on pienestä säädöstä, mutta jos ongelma jatkuu, ota yhteys kaukolämpöyhtiöön tai huoltomieheen. Muista myös, että pumppuja ei saa koskaan sammuttaa – muuten pumppu voi jumittua!
 

Voiko kaukolämpö jäätyä talvella?

Ei huolta! Kaukolämpöjärjestelmä on suunniteltu kestämään Suomen talvea. Putkissa kiertävä vesi pysyy jatkuvasti lämpimänä, joten jäätymisriskiä ei ole.

Tärkeää on kuitenkin huolehtia oman talon lämmityslaitteiden kunnosta ja välttää lämmityksen sulkemista kokonaan esimerkiksi lomareissun ajaksi. Älä koskaan laita kesäsulkua päälle talvella – se voi rikkoa laitteet ja putket!
 

Mistä kaukolämmön hinta muodostuu?

Kaukolämmön kustannukset koostuvat kolmesta osasta:

1️⃣ Liittymismaksu – kertaluonteinen maksu, kun talo liitetään kaukolämpöverkkoon.
2️⃣ Asennus- ja laitekustannukset – itse lämmönjakokeskuksen hankinta ja asennus.
3️⃣ Käyttökustannukset – Perusmaksu on kiinteä maksu, joka sisältää muun muassa lämmittäjän tukipalvelut kuten 24/7 varallaolopalvelun ja lämmön seurannan. Perusmaksu määräytyy rakennuksen rakennustilavuuden mukaan. Energiamaksu määräytyy käyttämäsi energian perusteella. Kuopion Energian hinnastot löydät verkkosivuilta.
 

Miten voin pienentää kaukolämpölaskuani?

Lämmityskuluissa säästäminen alkaa oman energiankulutuksen seurannasta. Voit seurata kiinteistösi energiankulutusti kätevästi VÄPPI-sovelluksessa. Voit ladata sovelluksen ilmaiseksi sovelluskaupastasi. Lämpölaskuun voi vaikuttaa yllättävänkin paljon omilla valinnoilla:

🔹 Optimoi sisälämpötila – Jokainen aste sisälämpötilassa nostaa tai laskee energiankulutusta noin 5 %. 20–22 °C on usein riittävä. Laskemalla sisälämpötilaa 23 asteesta 22:een, pienennät energiamaksuasi siis noin 5 %.
🔹 Käytä termostaatteja oikein – Huonetermostaatit säädetään huoneen mukaan, eikä niitä kannata peittää huonekaluilla.
🔹 Tarkista lämmitysjärjestelmän säädöt – Varmista, että asetukset vastaavat kodin todellista tarvetta.
🔹 Huolla laitteet – Hyväkuntoinen keskus toimii energiatehokkaammin.
 

Kaukolämpö on huoleton ja tehokas lämmitysjärjestelmä, mutta sen toiminnan ymmärtäminen auttaa säästämään energiaa ja rahaa. Pienillä tarkastuksilla ja säännöllisellä huollolla voit varmistaa, että lämmitysjärjestelmä toimii optimaalisesti vuodesta toiseen.

Jos jokin asia mietityttää, Kuopion Energian asiakaspalvelu auttaa mielellään! 😊

Tutustu myös kaukolämmön oppaaseen: Kaukolämmön ABC.

 


 

Essi Heikkilä
Markkinointipäällikkö
Kuopion Energia Oy


Kommentit

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua!

#blogi #energiatehokkuus #kaukolämpö #kuopionenergia #lämmitys  

Älykästä lämmönsäätöä – asuinmukavuutta ja säästöä

Kuopion Energia on toteuttanut yhdessä Oumanin kanssa taloyhtiöasiakkaille Kuopiossa älykästä lämmönsäätöä reilun kahden vuoden ajan. Tarjottuja palvelukokonaisuuksia on kaksi: Tasalämpökeskus ja Tasalämpövahti. Tarjoamme palvelulle kulutto...

#kuopionenergia #pääkirjoitus #sentuntee  

Valmiina talveen

Tehtävänämme on tarjota asiakkaillemme laadukkaita, kilpailukykyisiä ja luotettavia energia- ja liitännäispalveluja. Pidämme siis sähköt ja lämmöt päällä asiakkaillamme. Omistajallemme tuotamme taloudellista lisäarvoa.

#kuopionenergia #sentuntee  

Kuopion kaupungin juhlavuosi alkaa marraskuussa

Kuopion kaupunki täyttää 250 vuotta 17.11.2025 ja juhlavuosi on juuri käynnistynyt. Vuoden mittaisessa juhlassa keskiössä ovat kaupunkilaiset. Kuopion Energian rooli kaupungin turvallisuuden luojana on tärkeä, mutta joskus huomaamaton.

Katso myös nämä aihepiirit!

#astettaalemmas #blogi #energiansäästö #energiantuotanto #energiatehokkuus #energiavinkki #hiilijalanjälki #hyvinvointi #häiriöviestipalvelu #ilmastointi #ilmastonmuutos #kaukolämpö #kesämökki #kotona #kuopionenergia #lämmitys #lämpö #osaaminen #pientuotanto #pääkirjoitus #rakentaminen #sentuntee #sähkö #sähköauto #sähköinen liikenne #sähkönsäästö #sähköpula #sähköverkko #toimitusvarmuus #Tuhkanhyötykäyttö #tulevaisuus #turvallisuus #työ #vapaalla #ympäristö